Tripura General Knowledge (GK) Part-7
Enter Your Email Address for Tripura Jobs Updates
Join Our Telegram Channel

Tripura General Knowledge (GK) Part-7

Tripura Gk provided various current affairs of Tripura, General Knowledge of Tripura, History Gk in Tripura, MCQ Tripura History Gk, Latest Gk in Tripura for Competitive Exam Question Papers Collection and Gk solved from different exams like TPSC, Tripura High Court, NHM, Tripura Police, etc. help in the preparation of exams.


Tripura-Gk-Part-7

Q121. Kok Borok Language Day is observed in Tripura on

(a) 15 January

(b) 19 January

(c) 21 January

(d) None of these

Answer: (b) 19 January

Q122. When was the Tribal Research Institute established in Tripura?

(a) 1970

(b) 1971

(c) 1978

(d) None of these

Answer: (a) 1970

Q123. Who was the Chairman of the Tripura Upajati Bhasa Commission constituted during 2004-05 in Tripura?

(a) Basudev Barman

(b) Bamapada Mukerjee

(c) Pabitra Sarkar

(d) None of them

Answer: (c) Pabitra Sarkar

Q124. In which year was the concept of ‘Tribal Sub-Plan’ adopted in Tripura?

(a) 1971

(b) 1974

(c) 1979

(d) None of these

Answer: (b) 1974

Q125. ‘Tripura Sixth Schedule Bill” was passed by the Loksabha in the year

(a) 1980

(b) 1983

(c) 1984

(d) None of these

Answer: (c) 1984

Q126. Origin of river Gumti of Tripura is

(a) Deotamura range

(b) Longtharai and Atharamura range

(c) Baramura range

(d) None of these

Answer: (c) Baramura range

Q127. Number of Panchayat Samity in Tripura is

(a) 23

(b) 24

(c) 25

(d) None of these

Answer: (a) 23

Q128. What is the total area of Tripura?

(a) 10,941.69 sq. Km.

(b) 10,194.96 sq. Km.

(c) 10,491.69 sq. Km.

(d) None of these

Answer: (c) 10,491.69 sq. Km.

Q129. Female literacy rate of Tripura as per 2001 census is

(a) 73.66%

(b) 81.47%

(c) 65.41%

(d) None of these

Answer: (d) None of these

Q130. Which king of Tripura did build the Tripureswari Temple?

(a) Dhanya Manikya

(b) Gobinda Manikya

(c) Bir Bikram Kishore Manikya

(d) None of them

Answer: (a) Dhanya Manikya

Q131. When was Tripura merged into Indian Union?

(a) 15 August, 1947

(b) 26 January, 1950

(c) 15 October, 1949

(d) None of these

Answer: (c) 15 October 1949

Q132. Resource sharing is a part of

(a) Library cooperation

(b) Library classification

(c) Library cataloging

(d) None of these

Answer: (a) Library cooperation

Q133. ILA is an association of which type of libraries?

(a) Academic libraries

(b) Public libraries

(c) Special libraries

(d) None of these

Answer: (d) None of these

Q134. Extension Service is a special feature of

(a) Special libraries

(b) Academic libraries

(c) Public Libraries

(d) None of these

Answer: (c) Public Libraries

Q135. The list which provided the names and address of persons or organization, is called

(a) Encyclopaedia

(b) Yearbook

(c) Directory

(d) None of these

Answer: (c) Directory

Q136. Who is the publisher of LISA?

(a) Bengal Library Association

(b) Library Association

(c) American Library Association

(d) None of these

Answer: (b) Library Association

Q137. ‘India : A Reference Annual’ is an example of

(a) Yearbook

(b) Directory

(c) Handbook

(d) None of these

Answer: (a) Yearbook

Q138. Which library first introduces the printed catalog?

(a) Library of Congress

(b) British Museum

(c) Imperial Library

(d) None of these

Answer: (b) British Museum

Q139. Who developed the Chain Indexing?

(a) Melvil Dewey

(b) C.A. Cutter

(c) S.R. Ranganathan

(d) None of them

Answer: (c) S.R. Ranganathan

Q140. ISBN of a book has

(a) 10 digits

(b) 12 digits

(c) 14 digits

(d) None of these

Answer: (d) None of these

Q141. Accession Register of the library is meant for

(a) Registration of book

(b) Registration of Periodicals

(c) Registration of boos in the same serial in which they are received

(d) None of these

Answer: (c) Registration of boos in the same serial in which they are received

Q142. Annual Report of the library is a

(a) Account of the year

(b) Report of the current year

(c) Report of the ended year

(d) None of these

Answer: (c) Report of the ended year

0 Comments:

Post a Comment

* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.