Tripura General Knowledge (GK) Part-1
Enter Your Email Address for Tripura Jobs Updates
Join Our Telegram Channel

Tripura General Knowledge (GK) Part-1

Tripura Gk provided various current affairs of Tripura, General Knowledge of Tripura, History Gk in Tripura, MCQ Tripura History Gk, Latest Gk in Tripura for Competitive Exam Question Papers Collection and Gk solved from different exams like TPSC, Tripura High Court, NHM, Tripura Police, etc. help in the preparation of exams.

Tripura-Gk-Part-1

Q1. Name the King of Tripura, Tagore met first.

(a) Maharaja Bir Bikram Kishore

(b) Maharaja Bir Chandra Manikya

(c) Maharaja Radha Kishore Manikya

(d) None of them

Answer: (b) Maharaja Bir chandra Manikya

Q2. The first campaign for mass literacy in Tripura was initiated by

(a) Maharaja Bir Bikram

(b) Dasarath Deb

(c) Nripen Chakraborty

(d) None of them

Answer: (b) Dasarath Deb

Q3. Who built Tripureswari Temple?

(a) Maharaja Dhanya Manikya

(b) Maharaja Ratna Manikya

(c) Maharaja Gobinda Manikya

(d) None of them

Answer: (a) Maharaja Dhanya Manikya

Q4. Which of the first newspaper published from Agartala?

(a) Jagaran

(b) Rabi

(c) Gomati

(d) None of these

Answer: (b) Rabi

Q5. The highest gallantry award of India is

(a) Ashok Chakra

(b) Param Vir Chakra

(c) Maha Vir Chakra

(d) None of these

Answer: (b) Param Vir Chakra

Q6. Which of The following movements truly reflected the spirit of Hindu-Muslim unity?

(a) Khilafat Movement

(b) Swadeshi Movement

(c) Civil Disobedience Movement

(d) None of these

Answer: (a) Khilafat Movement

Q7. Which city is the City of Golden Temple?

(a) Patna

(b) Amritsar

(c) Lucknow

(d) None of these

Answer: (b) Amritsar

Q8. In which year the First Five Year Plan of India was initiated?

(a) 1950

(b) 1952

(c) 1951

(d) None of these

Answer: (c) 1951

Q9. Which was the smallest ocean in the world?

(a) Arctic

(b) Atlantic

(c) Indian

(d) None of these

Answer: (a) Arctic

Q10. Which amidst the following countries has the largest number of people of Indian origin?

(a) Fizi

(b) Malaysia

(c) South Africa

(d) None of these

Answer: (b) Malaysia

Q11. A set of data is known as

(a) Field

(b) File

(c) Record

(d) None of these

Answer: (a) Field

Q12. An electric the bulb has a filament made of

(a) Lead

(b) Iron

(c) Tungsten

(d) None of these

Answer: (c) Tungsten

Q13. Which of the following is not an air pollutant?

(a) Carbon dioxide

(b) Nitrous oxide

(c) Sulfur dioxide

(d) None of these

Answer: (b) Nitrous oxide

Q14. Conservation is related to

(a) Collection of rainwater

(b) Aforestation

(c) Wise and judicious use of resources

(d) None of these

Answer: (c) Wise and judicious use of resources

Q15. The author of ‘All is Well that Ends Well’ is

(a) Charles Dickens

(b) Jane Austen

(c) Shakespeare

(d) None of them

Answer: (c) Shakespeare

Q16. The author of ‘Argumentative Indian’ is

(a) Amartya Sen

(b) Siddiq Dsmani

(c) Stuart Proffitt

(d) None of them

Answer: (a) Amartya Sen

Q17. In which of the following places of Tripura a science village named Vigyan Gram is going to come up during the coming days?

(a) Baramurah

(b) Badharghat

(c) Bishalgarh

(d) None of these

Answer: (b) Badharghat

Q18. The value of Human Development Index of Tripura according to 2001 data is

(a) 0.59

(b) 0.56

(c) 0.61

(d) None of these

Answer: (a) 0.59

Q19. The per capita the income of Tripura according to 2007-08 price is

(a) Rs.17375

(b) Rs.28806

(c) Rs. 23775

(d) None of these

Answer: (b) Rs.28806

Q20. Total number of sub-division in Tripura is

(a) 17

(b) 40

(c) 30

(d) None of these

Answer: (a) 17

0 Comments:

Post a Comment

* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.