Tripura General Knowledge (GK) Part-6

Tripura General Knowledge (GK) Part-6

Tripura Gk provided various current affairs of Tripura, General Knowledge of Tripura, History Gk in Tripura, MCQ Tripura History Gk, Latest Gk in Tripura for Competitive Exam Question Papers Collection and Gk solved from different exams like TPSC, Tripura High Court, NHM, Tripura Police, etc. help in the preparation of exams.


Tripura-Gk-Part-6

Q101. Who conferred the title of “Bharat Bhaskar” on Rabindranath Tagore?

(a) Maharaja Bir Chandra Manikya

(b) Maharaja Bir Bikram Kishore Manikya

(c) Maharaja Radha Kishore Manikya

(d) None of them

Answer: (d) None of them

Q102. Who shifted the capital of Tripura from Udaipur to Agartala?

(a) Krishna Manikya

(b) Udai Manikya

(c) Radha Kishore Manikya

(d) None of them

Answer: (a) Krishna Manikya

Q103. Name of the last Chief Commissioner of Tripura

(a) R. K. Roy

(b) D. K. Bhattacharyya

(c) Baleswar Prasad

(d) None of them

Answer: (b) D. K. Bhattacharyya

Q104. In which year did Dasarath Dev first become the Chief Minister of Tripura?

(a) 1984

(b) 1988

(c) 1993

(d) None of these

Answer: (c) 1993

Q105. Neer Maha was built by

(a) Maharaja Bir Chandra Manikya

(b) Maharaja Radha Kishore Manikya

(c) Maharaja Dhanya Manikya

(d) None of them

Answer: (d) None of them

Q106. Who is known as the ‘Frontier Gandhi’?

(a) Maulana Abul Kalam Azad

(b) Khan Abdul Quayum Khan

(c) Khan Abdul Gaffar Khan

(d) None of them

Answer: (c) Khan Abdul Gaffar Khan

Q107. Rabindranath Tagore died in the year

(a) 1940

(b) 1941

(c) 1943

(d) None of these

Answer: (b) 1941

Q108. Which state of India secured the topmost position in respect of voluntary blood donation in 2009?

(a) Kerala

(b) Tripura

(c) Karnataka

(d) None of these

Answer: (b) Tripura

Q109. When was the new capital complex of Tripura inaugurated?

(a) 19 September, 2009

(b) 2 October, 2009

(c) 15 August, 2009

(d) None of these

Answer: (a) 19 September 2009

Q110. Who was the Chief Secretary of Tripura just before S.K. Panda?

(a) V.Tulsidas

(b) R.K. Mathur

(c) Sudhir Sharma

(d) None of them

Answer: (c) Sudhir Sharma

Q111. When was the last TTAADC Election held in Tripura?

(a) 2 May 2010

(b) 3 May 2010

(c) 4 May 2010

(d) None of these

Answer: (b) 3 May 2010

Q112. What is the percentage of the pass of regular students in the 2010 Madhyamik Examination of the Tripura Board of Secondary Education?

(a) 60.05%

(b) 70.77%

(c) 62.50%

(d) None of these

Answer: (a) 60.05%

Q113. When was the “Stakeholder Consultation on Indo-Bangladesh Trade” held this year (2010) in Tripura?

(a) April 2010

(b) May 2010

(c) June 2010

(d) None of these

Answer: (c) June 2010

Q114. Where was the 2010 North East Games held?

(a) Guwahati

(b) Shillong

(c) Imphal

(d) None of these

Answer: (b) Shillong

Q115. The fastest man of the 2010 North East Games belongs to

(a) Assam

(b) Manipur

(c) Tripura

(d) None of these

Answer: (c) Tripura

Q116. Which national the park has got the highest density of Royal Bengal Tiger?

(a) Jim Corbett National Park

(b) Kaziranga National Park

(c) Kanha National Park

(d) None of these

Answer: (b) Kaziranga National Park

Q117. Smti Sonia Gandhi inaugurated this year's (2010) North Eastern Indira Gandhi Regio Institute for Health and Medical Sciences. Where is it located?

(a) Meghalaya

(b) Arunachal Pradesh

(c) Nagaland

(d) None of these

Answer: (a) Meghalaya

Q118. Where was the venue of the “Inter-Cultural Dialogue between South East Asia and North East India” which was held in February 2010?

(a) Shillong

(b) Itanagar

(c) Agartala

(d) None of these

Answer: (c) Agartala

Q119. Who is the administrative head of the Tribal Welfare Department of Govt. of Tripura

(a) Director of Tribal Welfare Department

(b) Secretary of Tribal Welfare Department

(c) Minister of Tribal Welfare Department

(d) None of them

Answer: (b) Secretary of Tribal Welfare Department

Q120. Executive power of the state of Tripura formally vests in the

(a) Governor of the state

(b) Chief Minister of the state

(c) Chief Secretary of the state

(d) None of them

Answer: (a) Governor of the state

0 Comments:

Post a Comment

* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.