Tripura General Knowledge (GK) Part-5
Enter Your Email Address for Tripura Jobs Updates
Join Our Telegram Channel

Tripura General Knowledge (GK) Part-5

Tripura Gk provided various current affairs of Tripura, General Knowledge of Tripura, History Gk in Tripura, MCQ Tripura History Gk, Latest Gk in Tripura for Competitive Exam Question Papers Collection and Gk solved from different exams like TPSC, Tripura High Court, NHM, Tripura Police, etc. help in the preparation of exams.


Tripura-Gk-Part-5

Q81. ONGC started drilling in Tripura from the year

(a) 1962

(b) 1972

(c) 1982

(d) None of these

Answer: (b) 1972

Q82. Number of elected members of TTAADC is

(a) 28

(b) 30

(c) 32

(d) None of these

Answer: (a) 28

Q83. When was Tripura merged with Indian Union?

(a) 15th August 1947

(b) 26th January 1950

(c) 15th October 1949

(d) None of these

Answer: (c) 15th October 1949

Q84. Name of girl from Tripura who defeated sprint queen P.T. Usha in a compound and was the first Olympian from Tripura

(a) Deb Bhakti Jamatia

(b) Saraswati Ghosh

(c) Lopamudra Ghosh

(d) None of them

Answer: (d) None of them

Q85. Neer Mahal was built by

(a) Birchandra Manikya

(b) Bir Bikram Manikya

(c) Radhakishore Manikya

(d) None of them

Answer: Marks will be awarded to the candidates who have selected either option (b) or option (d).

Q86. Tripura University became a Central University from

(a) 2nd June 2007

(b) 2nd July 2007

(c) 2nd August 2007

(d) None of these

Answer: (b) 2nd July 2007

Q87. ‘Data Saheb Phalke’ award for the year 2009 was conferred upon

(a) Shyam Benegal

(b) Tapan Sinha

(c) Manna De

(d) None of them

Answer: (c) Manna De

Q88. Which is the largest delta in India?

(a) Sunderban

(b) Bitarkanika

(c) Kaveri delta

(d) None of these

Answer: (a) Sunderban

Q89. Which state of N.E. The region has been declared as ‘green state’ in 2008

(a) Meghalaya

(b) Arunachal Pradesh

(c) Mizoram

(d) None of these

Answer: (c) Mizoram

Q90. Ministry of Development of N.E. The region is headed by

(a) Agatha Sangma

(b) B.K. Handique

(c) Prithviraj Chavan

(d) None of them

Answer: (b) B.K. Handique

Q91. The headquarter of North East Council (NEC) is located at

(a) New Delhi

(b) Shillong

(c) Guwahati

(d) None of these

Answer: (b) Shillong

Q92. In which of the following states was Rajib Gandhi Indian Institute of Management set up?

(a) Nagaland

(b) Manipur

(c) Tripura

(d) None of these

Answer: (d) None of these

Q93. “India wins freedom” was written by

(a) Jawaharlal Nehru

(b) Rajendra Prasad

(c) Maulana Abdul Kalam Azad

(d) None of them

Answer: (c) Maulana Abdul Kalam Azad

Q94. Which country won World Cup in football in 2010?

(a) France

(b) Holland

(c) Spain

(d) None of these

Answer: (c) Spain

Q95. The total land area covered with forest in Tripura is

(a) 20%

(b) 30%

(c) 40%

(d) None of these

Answer: (d) None of these

Q96. Which of the following is a scented rice variety in Tripura?

(a) Swarna

(b) IR 64

(c) Harinarayana

(d) None of these

Answer: (c) Harinarayana

Q97. Highest tea producing state in India is

(a) Kerala

(b) Tripura

(c) Assam

(d) None of these

Answer: (c) Assam

Q98. Queen Tripura Sundari was the wife of king

(a) Maharaja Dhanya Manikya

(b) Maharaja Radha Kishore Manikya

(c) Kirtidhar

(d) None of them

Answer: (c) Kirtidhar

Q99. Tripura Era stated from

(a) 490 AD

(b) 590 AD

(c) 690 AD

(d) None of these

Answer: (b) 590 AD

Q100. The canon at Kaman Chowmohani, Agartala belonged to

(a) Hussain Shah

(b) Shamsher Gazi

(c) Mubarak Shah

(d) None of them

Answer: (a) Hussain Shah

0 Comments:

Post a Comment

* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.