Tripura General Knowledge (GK) Part-2
Enter Your Email Address for Tripura Jobs Updates
Join Our Telegram Channel

Tripura General Knowledge (GK) Part-2

Tripura Gk provided various current affairs of Tripura, General Knowledge of Tripura, History Gk in Tripura, MCQ Tripura History Gk, Latest Gk in Tripura for Competitive Exam Question Papers Collection and Gk solved from different exams like TPSC, Tripura High Court, NHM, Tripura Police, etc. help in the preparation of exams.

Tripura-Gk-Part-2

Q21. Which of the following projects has been sanctioned an additional grant of Rs.500 crores by the World Bank in recent times?

(a) Vigyan Gram in Tripura

(b) Assam Agricultural Completive Project

(c) Gomati Power Project

(d) None of these

Answer: (b) Assam Agricultural Completive Project

Q22. What was the literacy rate of Mizoram according to the 2001 census?

(a) 91%

(b) 77%

(c) 89%

(d) None of these

Answer: (c) 89%

Q23. Which of the following states has the longest International Border?

(a) Arunachal Pradesh

(b) Tripura

(c) Assam

(d) None of these

Answer: (a) Arunachal Pradesh

Q24. In which year Department of Development of North East Region was instituted?

(a) 2005

(b) 2003

(c) 2001

(d) None of these

Answer: (c) 2001

Q25. Total number of Gold Medals India could get in the last Asian Games was

(a) 14

(b) 17

(c) 15

(d) None of these

Answer: (a) 14

Q26. Right of Children to Free and Compulsory Education Act was passed in the Indian Parliament on

(a) 14th August 2007

(b) 4th August 2009

(c) 4th March 2010

(d)  None of these

Answer: (b) 4th August 2009

Q27. Which of the following persons from Bangladesh has visited Tripura during November 2010?

(a) Dr. Dipu Mani

(b) Mrs. Sheik Hassina

(c) Mrs. Rousan Ara

(d) None of them

Answer: (a) Dr. Dipu Mani

Q28. D. Subbarao is associated with

(a) Planning Commission

(b) Railway Board

(c) Reserve Bank of India

(d) None of these

Answer: (c) Reserve Bank of India

Q29. The Kyoto Protocol is associated with

(a) Environment

(b) Nuclear Power

(c) Trade

(d) None of these

Answer: (a) Environment

Q30. Which os the following cities hosted the 29th Olympic Games?

(a) Tokyo

(b) Delhi

(c) Beijing

(d) None of these

Answer: (c) Beijing

Q31. Which of the following countries is not a member of G 8?

(a) Japan

(b) Italy

(c) Canada

(d) None of these

Answer: (d) None of these

Q32. His master called for an explanation of his conduct. Here called for means

(a) Ordered

(b) Desired

(c) Demanded

(d) None of these

Answer: (c) Demanded

Q33. The opposite meaning of invincible is

(a) Unsurmountable

(b) Conquerable

(c) Beleaguered

(d) None of these

Answer: (b) Conquerable

Q34. Choose the work which is most nearly the same is the meaning of cherish

(a) Nurture

(b) Nourish

(c) Detriment

(d) None of these

Answer: (a) Nurture

Q35. The passive from of the sentence – ‘The peon opened the gate’ is

(a) The gate has been opened by the peon

(b) The gate has been opened by the peon

(c) The gate is opened by the peon

(d) None of these

Answer: (c) The gate is opened by the peon

Q36. The active form of the sentence – ‘Promises should be kept’ is

(a) You're should keep promises

(b) He should keep promises

(c) One should keep one’s promises

(d) None of these

Answer: (c) One should keep one’s promises

Q37. The indirect form of the sentence – He said to me, “What are you doing?” is

(a) He asked me what I was doing

(b) He asked what are you doing

(c) He told me what I was doing

(d) None of these

Answer: (a) He asked me what I was doing

Q38. The direct form of the sentence – He exclaimed that he was undone – is

(a) He told, “Alas! I was undone.”

(b) He said, “Alas! I am undone”

(c) He uttered, “ Alas! I am undone”

(d) None of these

Answer: (b) He said, “Alas! I am undone”

Q39. Choose the word wrongly spelled

(a) Aptitude

(b) Avarice

(c) Amanities

(d) None of these

Answer: (c) Amanities

Q40. Fate sometimes plays………………….tricks on people

(a) curious

(b) strange

(c) logical

(d) peculiar

Answer: (b) strange

0 Comments:

Post a Comment

* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.