Tripura General Knowledge (GK) Part-3
Enter Your Email Address for Tripura Jobs Updates
Join Our Telegram Channel

Tripura General Knowledge (GK) Part-3

Tripura Gk provided various current affairs of Tripura, General Knowledge of Tripura, History Gk in Tripura, MCQ Tripura History Gk, Latest Gk in Tripura for Competitive Exam Question Papers Collection and Gk solved from different exams like TPSC, Tripura High Court, NHM, Tripura Police, etc. help in the preparation of exams.

Tripura-Gk-Part-3

Q41. I have a…………………. respect for his scholarship

(a) profound

(b) steady

(c) strong

(d) high

Answer: (a) profound

Q42. I learned French………….school.

(a) in

(b) on

(c) at

(d) from

Answer: (c) at

Q43. He was elected chairman…………………………the Board.

(a) of

(b) for

(c) in

(d) to

Answer: (a) of

Q44. I will do it………………………..

(a) myself

(b) of my own

(c) only

(d) self

Answer: (a) myself

Q45. A city…………………….is set on a hill cannot be hidden.

(a) which

(b) that

(c) what

(d) when

Answer: (b) that

Q46. In which state of India, the first Library Act was passed?

(a) West Bengal

(b) Kerala

(c) Tripura

(d) None of these

Answer: (d) None of these

Q47. What is the meaning of Inter-Library Load?

(a) Loan of books

(b) Loan of library

(c) Loan of books from one library to other libraries

(d) None of these

Answer: (c) Loan of books from one library to other libraries

Q48. Who through first about Library Legislation in India?

(a) Melvil Dewey

(b) S.R. Ranganathan

(c) C.D. Deshmukh

(d) None of them

Answer: (b) S.R. Ranganathan

Q49. Which law of library science is related to the growth of the libraries?

(a) Third law

(b) Fourth law

(c) Fifth law

(d) None of these

Answer: (c) Fifth law

Q50. Which one is correct spelling?

(a) Encycopaedia Britanica

(b) Encyclopaedia Britannica

(c) Encyclopedia Britannica

(d) None of these

Answer: (b) Encyclopaedia Britannica

Q51. LASLIC is an association of which type of libraries?

(a) Academic libraries

(b) Special libraries

(c) Public libraries

(d) None of these

Answer: (b) Special libraries

Q52. What is the name of a software package developed by UNESCO?

(a) LIBSYS

(b) CDS/ISIS

(c) SOUL

(d) None of these

Answer: (b) CDS/ISIS

Q53. Which one is the most suitable source to know the history of a word?

(a) Encyclopaedia

(b) Bibliography

(c) Dictionary

(d) None of these

Answer: (c) Dictionary

Q54. What is a bibliography?

(a) List of books and journals

(b) List of periodicals

(c) List of newspapers

(d) None of these

Answer: (d) None of these

Q55. Which of the following is a primary source of information?

(a) Dictionary

(b) Encyclopaedia

(c) Handbook

(d) None of these

Answer: (d) None of these

Q56. Indian Science Abstracts are published by

(a) ILA

(b) IASLIC

(c) DESIDOC

(d) None of these

Answer: (d) None of these

Q57. What is the frequency of Indian National Bibliography?

(a) Weekly

(b) Monthly

(c) Quarterly

(d) None of these

Answer: (b) Monthly

Q58. What is called database?

(a) Printed information sources

(b) Non-printed information sources

(c) Electronic forms of printed sources

(d) None of these

Answer: (c) Electronic forms of printed sources

Q59. What is the name of the Index of DDC?

(a) Main Index

(b) Relative Index

(c) Subject Index

(d) None of these

Answer: (b) Relative Index

Q60. How many editions of DDC has been published till now?

(a) 22

(b) 21

(c) 20

(d) None of these

Answer: (a) 22

0 Comments:

Post a Comment

* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.